INTRODUCCIÓ I JUSTIFICACIÓ

INTRODUCCIÓ

El primer que farem per introduir aquest treball és donar una definició a la paraula antisistema, que es refereix a aquella persona o grup de persones amb una ideologia disconforme amb l’ordre polític o social establert, que mitjançant reivindicacions i accions intenten canviar-lo. 

Dins aquest gran paraigües de concepte antisistema poden agrupar-se diferents moviments com l’anarquista, el comunista, l’ecologista i l’anticapitalista entre molts altres. En aquest cas i en aquest treball parlarem de la okupació, que és un moviment social que es caracteritza per prendre i reivindicar els espais buits i abandonats com a lluita en protesta contra l’especulació immobiliària i el capitalisme. 

L’okupació de habitatges buits ha existit des de sempre, tot i que a Catalunya va créixer considerablement el moviment a partir dels anys 1960 i 70 com a forma de donar sortida a la gran demanda generada per l'afluència de població del camp a les ciutats. A continuació explicarem perquè hem decidit fer el treball sobre aquest tema. 

JUSTIFICACIÓ

Hem decidit fer el treball sobre aquest tema perquè creiem que és un tema que té moltes coses a dir i explicar, degut als prejudicis de la gent, i més, quan ens trobem en un país amb un sistema que incentiva la precarietat de la situació de la classe obrera i la desigualtat amb la resta de la societat. 

El sistema que tenim actualment, el capitalista, ha comportat que molts individus i col·lectius que no hi estiguin d’acord. Això fa replantejar-nos si realment aquest model és just, ètic i amb la mateixa igualtat de drets i oportunitats per a tots el individus de la nostra societat. Habitatge, sanitat, ocupació, educació i serveis socials han sofert moltes retallades per les actuals polítiques neoliberals a nivell Estatal- comunitari, la qual ha comportat vulnerabilitat i exclusió en una part important de la societat. Molts d’aquests individus s’organitzen en diferents col·lectius i moviments alternatius al sistema. Un dels moviments antisistema a Lleida és l’ocupació; aquest replanteja un altre model de gestió d’habitatge i d’aconseguir els drets vulnerats de forma directa. 

Finalment, hem decidir centrar-nos en la ciutat de Lleida perquè és la nostra ciutat i ens ha semblat molt interessant donar a conèixer, a través del nostre blog, dels moviments que s’hi donen i més endavant explicarem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada