diumenge, 21 de desembre del 2014

L'okupació; deshaucis - desallotjaments

L'okupació; desnonaments - desallotjaments:

Quan parlem de l’autoritat parlem d’aquells instruments, eines, agents de l’Estat que obliga a mantenir i complir unes pautes de convivència, unes normes i lleis que dirigeixen les nostres vides, i aquest col·lectiu vol anar més enllà de la llei, normes i directrius que imposa un Estat. És per això que tenen bastants problemes a l'hora d’okupar i establir-se de forma il·limitada en la casa o centre.

El delicte d'usurpació es troba recollit en l'article 245, 246 i 247 del Codi Penal.

1. La usurpació violenta d'immobles (245.1)

El text legal el defineix com "el que amb violència o intimidació en les persones ocupi una cosa immoble o usurpi un dret real immobiliari de pertinença aliena". Les penes a imposar són multa de 6 a 18 mesos, la qual cosa es fixarà en sentència atenent la utilitat obtinguda o el dany causat. Tot hi que aquest article no es un cas típic dels okupes.

2. La ocupació d'un immoble aliè que no sigui habitada (article 245.2)

Aquest és el cas típic de l'okupació. Ens trobem davant d'un immoble en el qual no hi estada en el moment de ser okupat. Requereix, igual que l'article anterior, consumació i permanència. Hem d'entendre que, en cas de tractar de domicili, estaríem no davant d'un delicte d'usurpació sinó de violació de domicili (article 202 del Codi Penal).


D'altra banda, les okupacions poden generar un altre tipus de delictes com és el cas de la defraudació de fluid elèctric (el que comunament es coneix com "punxar la llum") prèvia denúncia de la companyia elèctrica afectada, que es troba recollit en els articles 255 i 256 del Codi Penal i requereix que s'hagi fet amb ànim de lucre.


A continuació mostrem diferents articles i noticies referents als desallotjaments i persecució al moviment okupa arreu d’Espanya i Lleida:


- Barcelona; La casa de la montanya.

- Operació Pandora en La casa de la Montanya. Aquesta operació no vé d’uns dies. Diferents okupes de la casa, han trobat anteriorment microfons i càmeres instal·lades a la casa, però ningú dels okupes saben qui ha realitzat aquestes instal·lacions. Argumenten que podria ser cosa dels agents de seguretat. La noticia mai ha aparegut als diaris convencionals. La directa es un diari on-line on mostra noticies de caire alternatiu.

La directa; diari online alternatiu:

Desmantellament dispositius en la CO(casa okupa).

Pel que fa a la ciutat de Lleida han estat diversos desallotjament de centres socials okupats, i alguns dels membres del col·lectiu han estat sancionats i detinguts, però cap d’aquests okupes no han oposat mai resistència a l’autoritat. En aquest link mostra les 8 cases i centres desocupats i que alguns d'aquests encara perduren (inclou les raons dels desnonaments i problemes amb l’autoritat).





Un dels altres problemes amb l’autoritat ha estat en les diverses manifestacions, en la què els okupes han recolzat als presos polítics o simpatitzants amb altres centres i cases desallotjades d’altres ciutats, com de la mateixa. El moviment okupa a Lleida a empatitzat amb el moviment 15M, indignats i en les marees que es produïen a Lleida el 23F de 2013.



Vídeo 27M a Lleida: Aquest vídeo mostra les activitats realitzades al 27M. Tal com es pot observar, no tots formen part d'un moviment ideològic. Són persones indignades per les desigualtats socials i les retallades de l'Estat, per la precarietat laboral, etc.



Manifestació okupa a Lleida: Una de les manifestacions a Lleida per part del moviment okupa. aquest moviment ataca de forma directa a les entitats bancaries, ja que per al moviment els bancs són l'instrument i eina del sistema econòmic capitalista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada